Както Фермер.БГ писа още през aприл. т.г., вносът на месо за производствените потребности на България се увеличава застрашително, за сметка на трудната пазарна реализация на произведената продукция от страна на родните фермери.

Официалната статистика сочи действително, че през последните години се увеличава вносът на месо за нуждите на българския пазар.

През 2011 год. в България са внесени с близо 40% повече животни и животински продукти спрямо предходната година, като при всички основни групи е налице увеличение. Същата тенденция се запазва и през първите месеци на тази година, като спрямо началото на 2011, сега са внесени близо 20% повече меса.

Най-много е вносът на месо от Скандинавските страни, сред които Дания е лидер, сочи наша справка. Припомняме, че при откриването на свинеферма в Ямболско през пролетта, Фермер.БГ зададе въпрос на аграрния министър Мирослав Найденов по темата. Тогава министърът заяви, че вносът е по-малко от 90%, но все пак призна, че съставлява значителен дял.

Найденов коментира още, че за да се стимулира българското производство на месо, държавата вече започна да подпомага животновъдите, които заради рамката на старата обща селскостопанска политика, не бяха получили възможност за подпомагане. Освен това в новата ОСП 2014-2020 по-силно ще бъде залегнато подпомагането на този сектор. Що се отнася до свиневъдите и птицевъдите още тогава Найденов обеща да получат по 30 млн. лв държавна помощ.

Докато обаче се достигне желаното подпомагане на животновъдния сектор цифрите говорят сами по себе си: Като цяло продължава тенденцията на изпреварващ ръст на вноса спрямо този на износа на животинска продукция. В резултат на това през 2011 г. при търговията с тези продукти се формира отрицателно салдо за България. То е в размер на 351,7 млн. щ. д., а за първите пет месеца на 2012 г. – в размер на 269,7 млн. щ. д., посочват от Статистиката.

[news]

Що се отнася до износа на живи животни и животински продукти (меса, млечни, мед, яйца), той също бележи ръст – с 21%, което е два пъти по-малко от ръста при вноса. Най-значителен ръст на годишна база бележи износът на живи животни – с 66%.

Износът на мляко и млечни продукти през 2011 г. достига 40,2 хил. тона – с близо 12% повече спрямо предходната година, като поради по-високите експортни цени стойността на износа нараства с 18% до 111,5 млн. щ. д. Най-значителен е износът на сирена, следван от този на заквасени млека и неконцентрирани мляко и сметана.

По данни на статистиката над 82% от износа на мляко и млечни продукти през годината е за ЕС. Най-значителните количества се насочват за Гърция (14,1 хил. тона) и Румъния (13,1 хил. тона). Сравнително голям е и износът на мляко и млечни продукти за Унгария, Германия, Испания. Сред страните извън ЕС, основни дестинации са САЩ, Австралия, Ливан, Македония и Русия.


© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!