Националната конференция "Биологичното производство в България", която традиционно се организира по време на изложението АГРА, тази година се провежда на 24 февруари в зала "България" на Международния панаир Пловдив. Организатори на събитието са Българска асоциация на биопроизводителите и фондация Биоселена. Регистрацията на участниците започва в 9 часа, а 30 минути по-късно е официалното откриване. Гост е зам.-министърът на земеделието Георги Събев. 

Гласувайте: Може ли Министерството да реагира срещу спада в цените на суровото мляко?

Националният план за развитие на биологичното производство в България до 2030 г. е акцент в програмата на конференцията. Ще бъдат представени мерките за подобряване на пазара на биологични храни в България и за улесняване на достъпа до външни пазари, както и мерките за информиране на потребителите и подобряване на имиджа на биохраните.

На обсъждане ще бъдат подложени и възможностите за подобряване на производството и преработката, както и новите технологии за по-високи добиви. Промените в националното законодателство също ще бъдат част от дискусията по време на панела „Визия за биоземеделието до 2023 г.“

Мястото на биологичното производство в Стратегическия план и интервенциите по Първи стълб ще бъдат представени от експерт от МЗм във втория панел – „Финансова подкрепа за биологичните производители за периода 2023 – 2027 г.“ Интервенциите „Биологично растениевъдство“ и „Биологично пчеларство“ по втори стълб също ще се презентират от аграрното министерство. 

На събитието ще бъдат презентирани иновативни продукти и технологии биологично производство, които са резултати от научни проекти, както и информационна платформа за биологично производство в България, разработвана по проект на програма ИНТЕРРЕГ Гърция България 2014-2020.