Малко преди началото на Кампания 2020 бяха обнародвани промените в Наредба № 3 от 2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания. Част от тях касаят производителите на плодове и зеленчуци.

Овощарите и градинарите ще получат помощ за сертификат GLOBALG.A.P.

С настоящите изменения при извършване на теренни проверки в сектор „Плодове и зеленчуци“ Министерството на земеделието ще осъществява и контрол на площите, заявени за подпомагане с култура, несъответстваща на актуалния начин на трайно ползване на физическия блок. 

Ще се следи и за стриктното спазване на минималните агротехнически мероприятия.

От 2020 г. периодът на задържане на полето на междинните култури за целите на изпълнение на изискванията за екологично насочени площи ще бъде от 1 септември до 1 ноември на годината на кандидатстване. Досега прилаганият период беше от 1 октомври до 1 декември. 

Добавя се изискване междинните култури да бъдат засети преди 1 септември на годината на кандидатстване. 

Това е в резултат от проведено допитване до земеделски стопани през месец юли 2019 г. от областните дирекции „Земеделие“. То показва, че от 591 земеделски стопани, 487 (82.4%) са изразили становище, че периодът от 1 септември до 1 ноември на годината на кандидатстване е по-подходящ. 

Към момента кандидатите по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци със сертифицирано биологично производство и площи в преход към биологично земеделие удостоверяват по-ниски добиви спрямо конвенционалното производство. 

По Схемата за специално плащане за културата памук ще бъдат предоставени единствено официалните етикети от опаковките на семената, използвани за посев, като се заличава изискването за предоставяне на сертификат. 

Официалните етикети остават към екземпляра на заявлението за подпомагане, което се изпраща на съответната областна дирекция на ДФЗ. Това са документи с уникални номера и могат да бъдат проследявани, за разлика от сертификатите, които се издават за цяла партида.