Изкупната цена на хлебното зърно от новата реколта у нас се очаква да бъде средно около 300 лв./тон, а на фуражната пшеница – 285 лв./тон.
 
 
Това е първата прогноза за ситуацията на пазара през тази година, след като през миналия сезон беше отчетено значително поскъпване, стана ясно от месечния бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).
 
„За пазарната 2018/19 година се очакват рекордни за последните 6 години цени на пшеницата, които ще са с около 12% по-високи, отколкото през 2017/2018 г.“, отбелязаха анализаторите.
 
Първоначалната оценка за средногодишните изкупни цени на ечемика от новата реколта е те да са около 280 лв./тон. Ако прогнозата се потвърди, пазарът ще премине през сериозно поевтиняване, доколкото очакванията за 2018/2019 г. са за средна стойност 313 лв./тон.
 
За рапицата се предполага, че средната цена на новата реколта ще бъде около 680 лв./тон. Очертава се тя да стане най-доходоносната култура от зърнено-маслодайните през новата година.
 
               Цени на зърнени и маслодайни култури в България - лв./тон без ДДС
Източници: ЕК                                     * Прогнозна цена  ** Източник на информацията са МЗХГ и НСИ
 
Световното предлагане през 2019/2020 пазарна година предполага известни размествания и засилване на конкуренцията при пшеницата от страна на САЩ. По предварителни прогнози се очаква Щатите да произведат с около 9% повече пшеница, отколкото през миналата година и да ожънат 55 млн. тона.
 
Русия прогнозира увеличение на производството си до 75 млн. тона пшеница. Общото световно производство вероятно ще се повиши с около 2% до 748 млн. тона. 
 
Световните цени ще намалеят, но до каква степен - това ще се определи не само от производството, но и редица световни макроикономически фактори, коментират анализаторите.