По тазгодишния прием по инвестиционната подмярка 4.1 се изразходи много енергия – обществена, политическа, браншова. Срокът за обществено обсъждане на последните промени изтече преди дни (10 юни). Финално се прие вариант за удължен прием до 30 септември 2021 г., а промените предвиждат и увеличаване на бюджета по процедурата. Фермерите обаче имат редица въпроси и продължават да търсят разяснение. 

Министърът поиска 7,5% задължително преразпределение на плащанията

Земеделското министерство публикува нови разяснения по насоките за кандидатстване по процедурата. Това реално са отговори от Управителния орган на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 на постъпили въпроси от кандидатите през периода 20 април – 2 май тази година.

Запитванията за общо 67 и са с различно естество – финансови параметри, точкуване, приоритетност, одобрение по други приеми, допустимост и прочее. Можете детайлно да ги видите тук.

По регламент разяснения на условията за кандидатстване може да се изискват от кандидатите до три седмици преди крайния срок за прием. Такива не могат да бъдат давани по отношение на качеството на проектните предложения. Всички разяснения се публикуват на страницата на министерството и в ИСУН до две седмици преди изтичането на срока за кандидатстване.

Приоритетността в тазгодишния прием по инвестиционната подмярка цели да насърчи биологичното производство, внедряването на иновативни производствени и цифрови технологии и автоматизиране на работните процеси в селскостопанското производство.

Редица фермери и браншови представители изразиха критики по разписаните критерии, а последните опасения са, че удълженият прием, заедно с работата по предишни такива и очаквания по подмярка 4.2, ще доведе до дефицит на административен капацитет, което финално ще рефлектира върху фермерите.

Междувременно, на 17 юни ще се проведе работна група за обсъждането именно на подмярка 4.2.