След едногодишна пауза заради пандемията Националният събор на овцевъдите се завръща на 18 юни. Една от новостите, от която фермерите ще могат да се възползват, е изнесен информационен щанд на експертите от МЗХГ и ДФЗ.

Фермерски пазар "Български храни от български суровини" на събора на овцевъдите

Инициативата идва от НОКА и е била добре приветствана от ръководството на ресорното министерство. 

„Голяма част от фермерите имат казуси, на които на местно ниво не могат да получат отговори. Или такива, които имат въпроси за политиките на министерството, инвестиционните мерки, дори настоящия прием по подмярка 4.1“, обясни на пресконференция в БТА Симеон Караколев, съпредседател на НОКА и идеолог на събора. 

Целта е да се скъси дистанцията между стопаните и държавната администрация. На този щанд ще могат да се подават и сигнали за наличие на виртуални животни. Съвети и насоки от компетентните институции могат да получат и млади хора, които желаят да инвестират в животновъдство.

Друга новост на деветото издание е обособеният трети паркинг, който ще е в самото начало на събора на кръстовището за Арбанаси. 

Шатрата за животните тази година е увеличена с близо 200 кв. м. до над 1200 кв. м. Повече ще бъдат и демонстрациите за преработка на мляко. От една страна, Салих Пашов от смолянското село Бориково и Мина Варджиева от Стара Загора ще възродят стари, традиционни технологии. Паралелно на друг щанд ще се прави съвременна преработка на млякото. 

От интерес за децата, а и не само, ще бъде възстановката на селскостопанския двор от близкото минало. В този чифлик ще има демонстрации, игри, уроци по кавал, гайда, работилници, животни.

За първи път ще се проведе и конкурс за най-добро сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко. Организаторите са подготвени и за време, различно от хубавото, но при всички случаи поляните край Петропавловския манастир до град Лясковец очакват своите верни фенове.