Стопаните все още чакат своите плащания по мярка 10 „Агроекология и климат“, които трябваше да бъдат направени до края на февруари, а после министър Иван Иванов обеща, че това ще се случи след 7 март.

Междувременно Министерството на земеделието публикува заповедта за утвърждаване на Методика за намаляване и отказване на годишните плащания, която ще се прилага за заявления, подадени през Кампания 2021. 

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

При определяне на процентните намаления са взети предвид получените данни от ДФЗ за резултатите от контрола по мярка 10 през предходните две кампании. Актуализирани са текстовете, с които може да се намалят субсидиите при неспазване на повече от едно изискване.

Статистиката сочи, че по направление „Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство“ нарушенията са се увеличили с 19% (от 215 на брой до 256), докато при пасторализма не се отчита ръст.

Вижте таблицата с процентите на намаление по различните направления на мярка 10 ТУК.

Междувременно до 24 март продължава общественото обсъждане на нови промени в Наредба 7 от 2015 г. за прилагане на мярка 10.

В проектонаредбата за изменение е посочено, че новите ангажименти по направление „Възстановяване и поддържане на земите с висока природна стойност (ВПС 1)“, „Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство“ и „Опазване на застрашени от изчезване местни сортове, важни за селското стопанство“ са за три години, а по направление „Контрол на почвената ерозия“ – за една година.