Новата година, заедно с прилагането на новата Обща селскостопанска политика 2023-2027 г., вече започна.

Януари и важните дати, които да запомните

Възобновиха се и въпросите на земеделските производители за това кога ще бъде изплатен остатъкът по т.нар трета кризисна помощ заради войната в Украйна с пари от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

В края на 2022 г. бяха преведени 45,5 млн. лв., като остатъкът от малко над 9 млн. лв. ще бъде включен в нова помощ, която ще подпомогне пчелари и преработватели, научи Агри.БГ.

“По изискване на регламента 5% от бюджета, предвиден за ПРСР за 2021 и 2022 г. е тавана, който може да се предостави на страните-членки. Тоест не можем да дадем повече от тези 64 милиона лева. А тях ги разделихме в два приема - един декември 2022 (т.нар. Мярка 22.1) - за земеделски производители. 

Останалият бюджет ще бъде за преработватели и пчелари - прием, който ще пуснем в началото на 2023 г.”, коментира за Агри.БГ зам.-министърът на земеделието Георги Събев.

По думите му при втория прием по мярка 22.2 ще се търси възможност за компенсиране на фермерите и секторите, които по някакъв начин е следвало да получат субсидия, но не са. 

“Ще обследваме всички казуси. Проблемът е, че трябва и ЕК да одобри параметрите. Трябва и да гарантираме, че няма да има свръх подпомагане. И има и едно друго ограничение от регламента, а именно кумулативен таван от 15 000 евро за земеделски производител”, заключи Георги Събев.

Събев допълни, че освен пчелари и преработватели, които ще са допустими по предстоящия прием по мярката, ще се търсят възможности и за компенсиране на производителите, отглеждащи оранжерийните малини.