Как ще се изкупува гроздето от новата реколта през настоящата година и как ще се подпомогне сектор „Лозарство” в условията на пандемия?

Мярката за застраховане на грозде: Приемът тръгва на 4 май

Това бяха основните дискутирани въпроси по време на срещата на зам.-министъра на земеделието Лозана Василева с производители на грозде и вино от Силистренска област. Работната дискусия беше инициирана от ОД „Земеделие”, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. 

Проблемите в сектора са свързани не само с кризата, предизвикана от коронавируса Covid-19.

През есента на миналата година в региона залежаха тонове грозде заради ниските цени на продукцията, оплакват се производителите.

Според стопаните търсене няма заради вноса на грозде, което се изкупува от винарските изби. Изкупната цена на българското грозде в региона е била не повече от 0,45 лв./кг, което е крайно недостатъчно за лозарите. 

Добивите от десертното грозде в Силистренско през есента на 2019 г. достигнаха 650 кг/дка, докато при винените сортове се събраха с 250 кг/дка по-малко.

Срещата със зам.-министъра на земеделието Лозана Василева се проведе веднага след обявяване на старта на кризисната мярка „Бране на зелено”. Анализите показват, че тази схема е непопулярна у нас като параметри и условия, става ясно на срещата в Силистра.

На практика мярката изисква отстраняване на гроздовете, докато са все още зелени, така че добивът от заявената площ да се сведе до нула. Подпомагането ще компенсира българските производители, които не могат да пласират своята продукция поради ниско търсене на винено грозде за суровина.

Мярката е част от пакета кризисни мерки, които Европейската комисия одобри за прилагане в държавите-членки в условията на пандемия и затруднени икономически процеси.

При декларирано желание за прибиране на реколтата „на зелено“ максималната ставка е 303 лева на декар при производство минимум от 630 кг/дка през последните две години. При по-ниски добиви ще се правят преизчисления за размера на подпомагането.

Срокът за подаване на заявления е до 5 юни в Изпълнителна агенция по лозата и виното. 1 млн. лв. е общият бюджет за подпомагането по схемата „Бране на зелено”.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Лозар с устойчиви мелнишки сортове: Не се плаша за реколтата

Ставките за плодове и зеленчуци – вижте ги!

Още една година по Агроекологичната мярка за сектор "Плодове"