Правителството на Виетнам взе решение да премахне ограниченията върху износа на зърно от страни, където се среща канадски пълзящ трън, информираха местни медии.

Според анализатори, с този ход страната ще позволи на САЩ, Канада и Европа по-директен достъп до вътрешният си пазар.
Всъщност се касае за добре познат плевел с латинското наименование Cirsium arvense, но „канадски трън“ е широко използвано наименование зад океана, въпреки че е подвеждащо (не е с канадски произход).

Ревизиран списък с карантинни вредители без канадски трън ще влезе в сила на 29 септември, според Cereals Canada. Стъпката увенчава усилията на канадското правителство и селскостопанската индустрия и ще позволи на страната да възобнови традиционните доставки на пшеница към Виетнам.

Припомняме, че фитосанитарните ограничения, обявени през 2018 г., изложиха износителите на риск от търговски санкции, ако се установи, че товарът съдържа пълзящ трън.

В резултат на това директната търговия между Виетнам и други страни намаля - особено от Канада. Износът на пшеница от Канада за Виетнам падна до малко над 20 000 тона през 2021 г., в сравнение с 200 000 тона годишно преди ограничението.

„С това решение очакваме с нетърпение възобновяването на редовната търговия със зърнени култури между Канада и Виетнам“, каза в свое изявление главният изпълнителен директор на Cereals Canada Дийн Диас.

Облекченият внос ще позволи на търговците да внасят директно от Канада и Русия, които преди бяха сред най-добрите доставчици за Виетнам. 

За момента, Австралия остава най-големият вносител на пшеница във Виетнам, но търговията със САЩ също се разшири значително през последните години, след като митата върху пшеницата бяха премахнати през 2021 г.

„Това трябва да е добра новина за спедиторите от САЩ и Канада“, коментира търговец на зърно, базиран в Сингапур, пред S&P Global Commodity Insights. 

„Но САЩ така или иначе са изнасяли по-често пшеница за Виетнам в последните години, така че сега може би ще се създаде по-голямо търсене на канадска пшеница“, завърши той.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!