Фуражен план и фуражен баланс в млечното говедовъдство – наука и практика“ е темата на видеоурок от семинар на Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) и Земеделски институт – Стара Загора. В него може да се запознаете с ефективни подходи и основни моменти при съставянето на фуражен план и фуражен баланс в млечното говедовъдство. Показани са и практически примери от ферми.

Заплаха: Хиляди тонове вълна се изхвърлят ежегодно в реки и дерета

Лектор на семинара е д-р Мирослав Симеонов от Земеделски институт – Стара Загора. Експертът подробно разглежда факторите, влияещи при изготвянето на фуражния баланс, както и хранителните изисквания за отделните категории животни.

„Фуражният баланс е необходимото количество фураж при изхранването на животните за една стопанска година. Разработва се на база дневна дажба, необходима за отделните категории животни. Ако фермерите нямат възможност за това, винаги може да се изготви една обща дажба и след това да се добавят различни фуражи за надграждане спрямо нуждата на съответната категория животни“, обяснява д-р Симеонов.

Изготвянето на такъв баланс позволява да се предвидят площите за засяване с култури за фураж, както и показва разходите, необходими за закупуване на фураж.

Преди да се предприеме изготвянето на фуражния баланс, е нужно да се знае какви са енергийните и протеинови нужди на животните за година напред (енергия, протеин, влакнини, калций и фосфор). Д-р Мирослав Симеонов съветва стопаните да си поставят цели, като например намаляване на себестойността на дажбата чрез паша и консервиране на фуражи, а също и преценка за ефективност при закупуването на фуражи.

Вижте повече във видеото.