Как се прави биодинамично отглеждане на трайни насаждения и зеленчуци? Лекция и презентация по темата изнася гл. ас. д-р Пламена Панайотова от Технически университет - Варна по време на онлайн семинар на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ).

Сателит и дрон помагат да се разграничат био от конвенционални площи

Във видеото от събитието ще видите различни биодинамични практики, като холистичен, екологичен и етичен подход към фермерството, градинарството и храната, прилагани в различни краища на света.

Експертът представя и разяснява възможни природосъобразени методи на земеделие и градинарство. 

“Биодинамичното градинарство е градинарство без използване на торове, хербициди и пестициди, то е хармонизиране на земя, животни и хора, точно както природата е отредила. В основата на биодинамичното земеделие е идеята, че всяка ферма или градина са „живи организми“, които могат да се уповават на жизнения цикъл вътре в себе си, заявяват организаторите.

От лекцията ще научите още какво е биодинамичен календар и как фазите на луната например влияят на културите във вашето стопанство. Още за методиките, торенето, технологията на засаждане и последващите мероприятия в биодинамичното земеделие, можете да видите във видеото.