Индивидуален подход към всяко растение за гарантиране на неговото добро развитие. Това демонстрира при резитбата на храстовидната си лешникова градина опитният стопанин Илия Немски от село Юнаците, Пазарджишко. 

За големия човек в страната на малките растения

Полевата демонстрация бе част от онлайн семинар на Националната служба по съвети в земеделието (НССЗ), посветен на лешниците и специфичните изисквания при тяхната резитба.

„Всички онези, които чакат готова рецепта – режи така, направи така, може би ще останат разочаровани. Истината е обаче, че всяка градина е различна и всеки трябва да се води по това, което му подсказва самото растение, категоричен е сладкодумният стопанин и добавя:

Ако някой ме пита дали е правилно да се реже върхът, знам един агроном, който ми казва, че не е. Лично аз един път го режа, друг път – не, и след две-три години ще видим кое е по-правилно.

 

Собствения си опит Илия Немски споделя и във втората част на видеото. Стопанинът демонстрира как процедира при различните случаи в зависимост от това, как е израснало дръвчето. Целия запис от онлайн семинара с още полезни съвети може да видите тук.

Освен че ще разберете различни начини на резитба при храстовидни лешници (Corylus avellana), ще видите и опита на млад земеделски стопанин при отглеждането на лешници.

В онлайн семинара е представена и дейността на Национална асоциация на младите фермери в България (НАМФБ) и Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове (НАППЧП) в подкрепа на земеделските стопани.