Няма опасност от заразяване с Нюкясълска болест по кокошките в Силистренско, успокои д-р Себахтин Халид – директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра, цитиран от БТА.

След избухналото огнището на псевдочума в Румъния, БАБХ проверява програмата за надзор

Притеснението сред българските птицеферми тръгна от огнище на болестта, откритото на около 11 километра от границата в румънския град Кълъраш в края на ноември. От болестта са засегнати 6871 птици, а 62 са умрели. Останалите 6809 птици са умъртвени.

По думите на д-р Себахтин Халид птицефермите у нас са с висока степен на биосигурност. Въпреки това се вземат проби за анализ. Той допълни, че в района кокошките се отглеждат бройлерно и се ваксинират още на първия и на дванайсетия ден от раждането си

Експерт: „Областната дирекция по безопасност на храните следи за биосигурност независимо дали има огнище – това е стандартна процедура.“

Друга мярка е задължителното дезинфекциране на автомобили, които преминават границата с Румъния през Силистра. Тя се прилага от 2017 г., припомни специалистът от ветеринарната служба.

Последният случай на Нюкясълска болест у нас беше регистриран в началото на годината. Заразата беше установена в лично стопанство в село Панчево, община Кърджали.