Огнище на псевдочума по птиците (Нюкясълска болест) избухна в птицеферма на границата на България с Румъния, в Кълъраш, само на 11 км от Силистра.

Сигнал за огнището е подаден до Световната организация за здраве на животните. Там се казва още, че от болестта са засегнати 6871 птици, а 62 са умрели. Останалите 6809 птици ще бъдат умъртвени.

Първите симптоми по птиците се проявяват на 28 ноември, за тях съобщава румънската Национална служба за санитарна ветеринарна и хранителна безопасност. Ден по-късно, на 29 ноември, наличието на болестта е потвърдено. На същия ден България е уведомена за опасността, която може да засегне страната ни.

Снимка: OIE

У нас в началото на годината беше регистриран случай на Нюкясълска болест. Това бе и първото огнище, регистрирано в страната след повече от година без поява на инфекцията.

За случая съобщи Европейската комисия за епизоотичната обстановка в Европа в свой доклад. Там се казва, че от началото на 2019 г. до 10 февруари в България е докладвано ново първично огнище на Нюкясълска болест по птиците.

Заразата беше установена в лично стопанство в село Панчево, община Кърджали. Предишният случай на псевдочума по птиците е бил регистриран на 5 декември 2017 г. в старозагорското село Бенковски.

Болестта засяга домашните, както и дивите птици, но не е опасна за човека. Псевдочумата по птиците може да се съхрани във външна среда дълго време - в замразено месо периодът надхвърля 280 дни, в яйца в хладилник - над 500 дни.

Агри.БГ изпрати запитване към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) затова какви са мерките, които страната ни ще предприеме заради избухналото огнище. Очакваме отговор.