Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проверява птицевъдните обекти в страната за изпълнение на Програмата за надзор на Нюкясълска болест (псевдочума) по птиците. България изпълнява Програмата, която включва лабораторни изследвания на проби от птици, клинични обследвания на възприемчиви птици и обезвреждане на инфектирани и контактни такива. 

Огнище на псевдочума по птиците избухна на 11 км от Силистра

Важна част от нея е имунопрофилактиката, която провеждат стопаните на птицевъдни обекти срещу Нюкясълска болест. Това се казва в отговор на БАБХ до Агри.БГ, по повод наше запитване заради избухналото огнище на Нюкясълска болест в град Кълъраш, Румъния, който се намира на 11 км от Силистра.

Подай сигнал до редакцията

“Провежда се задължителна поголовна ваксинация на кокошки-носачки, родителски стада и бройлери, фазани, пуйки и спортни гълъби и гълъби за представления, и на птиците отглеждани в селищата, попадащи в 10 км зона около промишлените обекти. При проверките по официален контрол на агенцията в птицевъдните обекти се проверява и имунизацията на животните, включително срещу Нюкясълска болест”, обясниха от БАБХ.

От Агенцията припомниха, че към момента у нас има само един регистриран случай на заболяването.

“Случаят беше през месец януари в лично стопанство, в с. Панчево, общ. Кърджали. Веднага са предприети необходимите мерки и огнището е ликвидирано. До момента няма регистриран друг случай”, допълниха от БАБХ.

БАБХ: Румъния е част от ЕС и спазва европейското законодателство. 

“В случай на установяване на болестта заразените птици подлежат на евтаназиране и се създават зони на ограничение (3 км предпазна и 10 км надзорна, от огнището). В случай на инфекция не се допуска изнасяне на живи птици и птичи продукти от определените зони”, пише още в отговора на институцията до Агри.БГ.


От БАБХ припомнят, че рискът от възникване на инфекция при хората от вируса на Нюкясълската болест е много нисък. Вирусът е малко вероятно да се съдържа в пилешко месо, предназначено за човешка консумация и обикновено при готвене не е устойчив и се унищожава. Макар да е възможно хората да се заразят, тези инфекции са много необичайни.