Изкупната цена при фермерите и на млякото, и на другите продукти, не вдига цената в търговската мрежа. Особено при млякото не може да наблюдаваме 3,5 - 4 пъти повишаване на цената и да се казва, че фермерите са виновни за това. Това не е вярно. Това каза земеделският министър Явор Гечев.

Гласувайте: Може ли Министерството да реагира срещу спада в цените на суровото мляко?

"Не съм съгласен, че земеделието е виновно за високите цени в магазинната мрежа. Не може с 15 стотинки да пада изкупната цена на млякото, а съответно в магазинната мрежа, цената да е същата. Не е правилно това.

Днес има масирани проверки в редица предприятия, които са по сигнали на животновъди. Проверяваме количества, фактурни цени, дали отговарят на хигиенните изисквания. Проследяваме целия път по веригата, съответно и ценообразуването.

Другата седмица ще обявим резултатите, така че има засилен контрол по отношение на веригите", обясни Гечев.

По думите му по отношение на цените, ресорното ведомство вече е изследвало европейския опит.

"Във Франция например има два закона и те не са просто потребителски. Те тръгват от защитата на фермера. Грубо казано законът казва следното - цените при фермерите не са обект на договаряне. Трябва да поясня, че за разлика от България там пирамидата е обърната. Там сдруженията и кооперативите са по-силни от веригите. Оттам нататък обаче има ред регулации, които самите браншови организации влизат в договарянето на цените във веригата.

Към момента правим две неща - първо наредба в Министерство на земеделието по Закона за храните, който третира абсолютно цялата хранителна верига, гарантирайки произход и качество. Така че, ако има проблем с дадена храна, ние да знаем къде е и да може да изтеглим тази храна в рамките на 24 часа. Във връзка с това тази наредба ще електронизира редица регистри, включително за всичко, което влиза на пазара, за да може да има проследимост по цялата верига. Ще поощряваме директните продажби.

Още една наредба се прави заедно с Министерство на икономиката по отношение на детайлизиране на какво е това нелоялна търговска практика. Много държави имат подобно законодателство, въпросът е дали ще можем да го направим с наредба или ще трябва чакаме Народно събрание, за да се направи закон", заключи Явор Гечев.