„Първата година на кандидатстване в новия програмен период е изключително важна за тютюнопроизводителите, защото само тогава те ще имат възможност да посочат годината, която желаят да им стане референтна. Този избор няма да може да се променя до края на 2027 г., като се прави между 2016, 2017 и 2018 г.“, коментира за Агри.БГ Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите -2010. 

Питаме ви: Какви са очакванията ви от Кирил Вътев като министър?

След изтичането на срока за вписване в Регистъра на тютюнопроизводителите за 2023 г. се оказа, че има вписани 7374 тютюнопроизводители, което е ръст със 115% в сравнение с предходната година, когато са били 3443 стопани. 

Основната причина за това е, че в първата година от настоящия програмен период, всички земеделски стопани, включително и тютюнопроизводителите, за да имат възможност да участват по финансови схеми и да ползват европейски или национални финансови инструменти, трябва да изпълнят условието да са активни фермери.

„За стопаните от сектор Тютюн това е възможно по два начина – да са регистрирани по Наредба №3 като земеделски производители или да са вписани в Регистъра на тютюнопроизводителите в съответната година, когато ще подават заявление за участие по някаква финансова схема“, уточни Филев. 

"Всеки, който възнамерява да участва за финансиране по най-популярната схема в сектора – Преходна национална помощ за тютюн, преди това трябва да е станал активен фермер“, каза председателят на НАТ-2010

Втората причина да се увеличават регистрираните е, че Съгласно Закона за тютюна всеки земеделски стопанин, който възнамерява да се занимава с тютюнопроизводство е длъжен да се впише в Регистъра на тютюнопроизводителите. Стопаните, които се занимават с тютюнопроизводство без регистрация, на практика отглеждат тютюн незаконно. 

„В крайна сметка се произвежда тютюнева суровина, която служи за производство на тютюневи изделия, които са акцизно обложени. Не е възможно в домашни условия да се преработва под някаква форма тютюн. Длъжен си да го продадеш на лицензиран преработвател, който го продава на фирмите, произвеждащи тютюневите изделия, които пък са обложени с акциз“, уточни експертът. 

За 2022 г. в хазната на Република България са събрани над 3 млрд. лева от акцизи и налози върху тютюневите изделия. За сравнение от горивата и алкохола взети заедно се събират по-малко акцизи годишно.

 

"Затова са необходими такива ясни правила и режим на регистриране, за да има дисциплина в сектора във всичките му етапи на производство и преработка, каза още Цветан Филев. 

Междувременно стана ясно, че Парламентът е приел окончателно промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. С тях се дава право на тютюнопроизводителите да актуализират данните си за изкупения тютюн за периода 2016-2018 г. при установени фактически грешки в процеса на регистрация. Декларираните промени трябва да бъдат отразени от общинските служби в срок до 3 дни.