Парламентът прие окончателно промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.

Питаме ви: Какви са очакванията ви от Кирил Вътев като министър?

С тях се дава право на тютюнопроизводителите да направят промени в данните за изкупения тютюн за периода 2016-2018 г. Декларираните изменения трябва да бъдат отразени от общинските служби в срок до 3 дни.

„Промяната в Закона за тютюна дава възможност на земеделските стопани, вписани през 2016, 2017 и 2018 г. в Регистъра на тютюнопроизводителите, които имат установени фактически грешки в процеса на регистрация, да си актуализират данните.

Става дума предимно за данни за произведени количества тютюн по сортови групи“, коментира за Агри.БГ Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010. 

Според него за такива грешки, които са установени в процеса на регистрация, еднаква вина носят и тютюнопроизводителите, както и служителите в Общинските служби по земеделие.

Най-често не са направени пълни регистрации, липсват данни за количества за предаден тютюн, както и за площи. 

Точните данни са необходими, за да може да се изчисляват точно ставките по обновената схема за подпомагане. 

Филев благодари на народните представители, които заедно с експертите от аграрното министерство, са направили така че с промените в Закона за тютюна, а преди това и в Закона за подпомагане на земеделските производители, да се даде възможност на всички тютюнопроизводители, работили в периода 2016 – 2018 г. да участват за финансиране по обновената схема Преходна национална помощ за тютюн и през новия програмен период. Те трябва да са активни фермери. 

„Адмирираме такива действия и отношение, но ние не сме сектор, който чака някои да се грижи за него. Напротив, като Национална асоциация на тютюнопроизводителите 2010, направихме така че през последните 10 години да се въведе регистър на тютюнопроизводителите, който се стопанисва от Министерството на земеделието.

В него има данни за площи, количества и брой тютюнопроизводители. От 5 години работим усърдно по въпроса схемата Преходна национална помощ да продължи и да бъде финансов инструмент и през новия програмен период 2023 – 2027 г.

А през последните 2 години НАТ 2010 защити българските тютюнопроизводители и допринесе да се обновят референтните години , така че да бъдат по-близки от сегашния момент на производство и от помощта да се възползват сегашните тютюнопроизводители, а не тези, които не се занимават с производство“, коментира още председателят на асоциацията. 

Схемата ще стартира в новия програмен период с бюджет от над 40 млн. евро, като сумата ще намалява с 5% за всяка година.