Организацията на задачите в следродилния период при млечните крави е основно важен за стабилността на стопанството. За проблемите, които могат да възникнат в този период, както и нужната профилактика, говори д-р Красимир Колев в статия на НАРМС.

ДФЗ: 14,3 млн. лв. са по сметките на животновъди като втори транш по ПНДЖ1

Мнението на специалиста е, че спазването на някои основни правила, ще ви гарантира не само гладко и безпроблемно преминаване на следродилния период, но и ще ви помогне да заплодите кравата навреме и в правилния момент за рентабилно млечно говедовъдство.

Хипокалцемия – най-разпространеният проблем

При близо 50% от скоро отелените крави се наблюдава понижено ниво на калций (Ca) в кръвта. Коварното в случая е, че често проблемът остава скрит, тоест налице е субклинична (скрита) хипокалцемия. Масовата скрита хипокалцимия е причина за кетози и метрити, а впоследствие и до масови проблеми в репродукцията.

Тя е причина за по-висока смъртност и значително понижаване на  рентабилността в стопанствата. Д-р Колев очертава няколко важни стъпки, с които може да се намали вероятността за развитие на хипокалцемия.

“На първо място през сухостоя дажбата като цяло трябва да е сравнително бедна на калций (Ca) и той да се повиши непосредствено след отелването. Това правило често не се спазва на практика в малките ферми, което води до масова хипокалцемия и нанася сериозен удар върху рентабилността, изразяващ се в повишаване на процента на гинекологичните и обменните заболявания, размествания на сирищниците, а на по-късен етап - на повторките, заради развит хроничен ендометрит. Направете кръвни изследвания на кравите, за да проверите нивата на калций”, посочва специалистът. 

Освен регулирането на дажбата, друг ефективен метод за превенция и регулация на нивата на калция е приложението на т.нар. калциеви болуси. Те се подават на всяка крава до няколко часа след отелването и ефективно се борят с масовата скрита хипокалцемия.

Задържане на плацентата – Какво да правите?

По-високият процент на задържане на плацентата също може да е следствие на масово разпространена скрита хипокалцемия. Винаги при задържането на плацента, при близнене, при трудни раждания и аборти, в 100% от случаите се развива метрит. „Такива крави трябва да се наблюдават продължително и да се следи температурата им. Ако тя се повиши трябва да се приложат инжекционни антибиотици на животните“, казва д-р Колев.

Съвременните методи препоръчват не ръчно изваждане, а третиране с инжекционни антибиотици и чак след третия ден да се правят опити за изваждането ѝ под контрола на ветеринарен лекар.

Остри метрити, кетози, следродилни парези

Другото много често разпространено състояние при млечните крави е развитието на остри възпаления на матката - метрити. Всяка една крава трябва задължително да се прегледа за метрит между 5-я и 7-я ден след отелването. При това състояние се развива температура над 39,5 С. 

Наличието на червено-кафяви воднисти изтечения с неприятна миризма от външния полов орган до 10-я ден след отелването означава остър метрит, който изисква спешни действия.

“При такава находка лечението задължително се извърши от ветеринарен лекар и включва инжектиране на антибиотици и нестероидни противовъзпалителни средства. Важно е да се запомни, че наличието на мукоидни изтечения, които нямат миризма не изискват приложение на антибиотици. При такива крави е удачно между 30-я и 40-я ден приложението на естествен простагладин”, обръща внимание д-р Колев и пояснява:

"Кравите с метрит задължително се проверяват от ветеринарния лекар за кетоза и разместване на сирищника. Понякога тези заболявания протичат едновременно като първопричината е именно метрита. Последователността в развитието им често е следната: субклинична хипокалцимия – намален апетит – неактивна контрактилност на матката – метрит – кетоза – изместване на сирищника".

Профилактика на следродилните проблеми при кравите:

- Подобрете апетита, променете дажбата и подавайте калциеви болуси, до няколко часа след отелването;
- Спазвайте безупречна хигиена на боксовете и осигурете дебела сламена постеля;
- Следете за липсата на витамин Е, селен (Se) и мед (Cu);
- Не допускайте пренаселеност в родилното пространство – хранителният фронт трябва да е 70 линейни сантиметра преди и след отелване;
- Осигурете прясна вода – поилки с ширина 7 см и дълбочина от 15 до 30 см;
- Преглед от ветеринарен лекар за кетоза, метрит и разместен сирищник. Тази практика трябва да е задължителна в стопанството;
- Измервайте температурата на кравата на 5-я и 7-я ден след отелването;
- Следете за наличието на миризливи воднисти червено-кафяви изтечения, придружени от висока температура на 39,5 С. 

Следете за подобни признаци при всяка крава до 10-я ден след отелването. Особено важно е да наблюдавате кравите следродилно поне 15 дни, съветва накрая д-р Красимир Колев.