Производството на мляко в страните членки се очаква да намалее с 0,5% през 2022 г. Началото на следващата година ще продължава да носи предизвикателства за животновъдите, показва Краткосрочният прогнозен доклад за селскостопанските пазари в ЕС, публикуван от Европейската комисия на 5 октомври.

Не пропускайте сроковете за заявяване на пасища по споразумение

Стопаните са изправени пред по-високи разходи за суровини и по-малка наличност на фураж. Допълнително негативно влияние оказва потенциално по-ниското потребителско търсене поради инфлацията на храните.

Горещото и сухо време през изминалото лято причини не само топлинен стрес за кравите, но и по-ниска наличност и качество на тревостоя. За да се справят с това, фермерите бръкнаха в резервите за зимата или намалиха стадата си. 

При нормални метеорологични условия през 2023 г. се очаква ръстът на добива да бъде малко по-висок (0,6%) и да компенсира по-нататъшното намаляване на млечните стада (-0,8%). В резултат на това производството на мляко в ЕС може да спадне умерено с 0,2%.

В месното животновъдство картинката също не е розова. Въпреки по-високите цени на говеждото, свинското и птичето месо, рекордните разходи ограничават производството в тези три сектора. 

През 2022 г. производството на говеждо месо в ЕС ще намалее с 0,6%, на свинско месо – с 5%, а на птиче месо – с 0,9%. 

Спадът в производството на говеждо месо се дължи главно на структурни корекции в сектора на говеждото и млечните продукти, въпреки високите цени на говеждото. Износът на ЕС вероятно ще намалее с 1% поради рекордно високите вътрешни цени и въпреки добрите перспективи за износ към някои съществуващи пазари. Вносът в ЕС от Обединеното кралство и Бразилия се увеличава.

Растежът на производството на птиче месо в ЕС продължава да бъде ограничен от високите цени на суровините – особено на фуражите и електроенергията, и високопатогенната инфлуенца по птиците. Освен това доста високите цени на птичето месо в ЕС означават относително по-малко конкурентен износ. От друга страна, спирането на митата върху продукти, идващи от Украйна, благоприятства вноса на птиче месо.

Въпреки исторически ниския брой на овцете и козите в ЕС, не се очаква клането да намалее през 2022 г. Трябва да се има предвид обаче, че съществуват големи разлики между страните членки. Вносът в ЕС трябва да се подобри през 2022 г. с 10% и с още 4% през следващата година. Това е все още под нивата отпреди Ковид пандемията, което води до устойчиво високи вътрешни цени.