Ежегодното доказване на реализирана продукция при животновъдите тече, а от миналата година Държавен фонд "Земеделие” (ДФЗ) дори даде електронна възможност за това. Тя обаче е половинчата според коментиращи на сайта на Агри.БГ фермери.

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

Фермерите могат да изпращат по имейл на съответната областна дирекция на ДФЗ попълнен електронен опис на предоставяните документи, изтеглен от сайта на Фонда, и фото копия на документите или сканирани копия в различни формати на файловете (за предпочитане PDF).

Дотук добре, обаче сякаш е по-правилно да се нарече хибридна, а не електронна предоставената възможност, защото все пак животновъдът трябва да отиде на място в един момент.

„След получаване на електронният опис и импортирането му в ИСАК, служител от съответната областна дирекция ще се свърже с кандидата да се яви на място и да завери с подпис въведените данни, уточняват от ДФЗ

Поредната безсмислена електронна услуга…И какво от това, като после пак трябва да ходим за подпис”, възмущава се читател. Това не е първият случай, в който фермерите разказват за безсмислените полуелектронни услуги, които те карат веднъж да сканираш, снимаш и прикачваш файлове, а после все пак да ходиш и на място. Подобни оплаквания имаше особено в разгара на пандемията от Covid-19.

Сега тази възможност за изпращане на документите по имейл изглежда също не удовлетворява напълно животновъдите, защото така или иначе ще трябва да отидат и до администрацията. В коментарите под статията могат да се видят дори дръзки предложения като това:

Защо вместо животновъдите мандрите не подават количествата мляко в ДФЗ. Много по-лесно е една мандра да подаде млякото на производителите на които е изкупила млякото, отколкото 400 човека да се редят на опашки и да се хвърлят излишни разходи.”

Други фермери изместват фокуса от начина на деклариране на продукцията си тази година, върху това има ли я и колко е.

"Какво мляко ще доказваме, като млякото тази година е по-малко с 40%!..Икономистите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) посочват, че страната ни отчита най-голям срив в производството на мляко спрямо останалите държави в ЕС", пише животновъд, а друг обръща внимание:

"Да, млякото от кравите при нас определено е много по- малко! Суша, малко храна... Да приемат фактурите ,които имаме, но да ни изплатят субсидиите за всички налични крави. И без това една крава изхранва поне две подрастващи юници, които никой не подпомага."