До 30% смъртност при пчелните семейства отчитат пчеларите в района на Русе, заяви Милен Петров – председател на Областния браншови пчеларски съюз „Русчуклия“, за БТА.
 
Производителят вижда причината за високата смъртност на пчелите в т.нар. вторично замърсяване на тяхната храна. То е в резултат на препаратите, използвани от земеделските стопани в района, убеден е той. 
 
Според него третиранията са оказали влияние върху прашеца от царевица и слънчоглед, както и върху запасите от мед, които пчелите са съхранили в кошера за зимата. В резултат пчелното семейство започва да тлее и броят на пчелите намалява, обясни русенският пчелар.
 
Неговият колега Даниел Трифонов добави, че са нужни много време, труд и средства, за да се възстанови едно пчелно семейство. Пропускат се и първите няколко паши, сред които са рапицата, акацията и липата. Това съответно води до по-нисък добив на мед.
 
 
Опазването на пчелите при борбата с болести, неприятели и плевели беше тема на работна среща вчера в сградата на Община Русе. На нея експерти от Областната дирекция по безопасност на храните съобщиха, че за изминалата година са извършили проверка на над 300 стопани. При нито един от тях обаче не са открили нарушение.
 
Перманентният контрол, който осъществяват, включва както документални проверки, така и оценка на риска. През последните няколко години има тенденция към намаляване на авиационните третирания с препарати, допълниха от регионалната служба.
 
Според оповестените през март миналата година данни на отдел „Агростатистика“ към МЗХГ смъртността при пчелните семейства за 2017 г. се е увеличила със 77.9% спрямо предходната година. Загиналите пчелни семейства са почти 67 хиляди, като само от отравяния те са над 21 хиляди. 
 
При правилно отглеждане на пчелите допустимата зимна смъртност е до 10%. През годините обаче не рядко се стига до масово измиране. Такъв е случаят със 100% зимна смъртност на пчелите в Гоцеделчевско през 2017 г. Тогава на два пъти пчеларите протестираха срещу използването на неоникотиноидни пестициди.