Дали заради промените в климата или находчивостта на земеделските стопани, след масовия бум на лавандулата и останалите етеричномаслени култури в Добричка област започна да навлиза и „царицата” на цветята. През настоящата година се очаква първата реколта от розов цвят в региона.

Искане: Таван за подпомаганите площи с маслодайна роза

Стопаните от Добричка област вече са готови за розобера. „Розовите насаждения не са навлезли във фаза масов цъфтеж, процесът предстои до десетина дни”, съобщи за Агри.бг Венцислава Апостолова, управител на земеделска фирма, стопанисваща 300 дка рози. Масивите са разположени край добричкото село Славеево. Там е изградена и дестилерия за преработка на етерично-маслени култури. 

Обичайно розоберът в Южна България стартира около 15 май, но в Добруджа и цяла Северна България всички култури узряват с две седмици по-късно. 

Масовият розобер в Добричка област се очаква да започне в началото на юни.

Насажденията от 300 дка на Венцислава Апостолова са с Роза Дамасцена. Цветето е известно с фин аромат и високо съдържание на масло. От него се добива розово масло и розов конкрет, които се използват в парфюмерията. 

„Това ще е първа година на розобер в нашето стопанство и очакваме кампанията с вълнение и нетърпение. Въпреки че в началото всяко насаждение дава по-малко добиви, в момента нашите агрономи установяват наличие на много цвят по розите, който предстои да разцъфти. Настроени сме оптимистично”, сподели още Венцислава Апостолова. 

В стопанството вече са осигурили нужната работна ръка, която е от близките села. Желание да се включат в кампанията са обявили над 400 души, макар че за нуждите на насаждението ще са необходими по-малко хора. Всичко зависи от количеството розов цвят и работата в дестилерията, поясняват от фирмата. 

Розоберът ще започва сутрин рано и ще е с продължителност от около 5 часа.

Розовият цвят трябва да се бере, преди да се е изпарила росата. Тогава розовото масло е с най-добро качество.

Събирането на цветовете се извършва на ръка. „Прозорецът” за събиране на реколтата е от 20 до 40 дни годишно. На работниците ще бъдат осигурени ръкавици и предпазни средства. Заплащането е на килограм розов цвят и по-сръчните могат да си докарат добри доходи до 1500 лв. От около 3 тона розов цвят се добива 1 кг от ароматното масло. 

380 дка са общо розовите насаждения в Добричка област. Освен край село Славеево, рози се отглеждат и в община Балчик.