Стартира идентификация на насажденията от маслодайна роза в страната, съобщиха от пресофиса на Министерството на земеделието.

Маслодайната роза осигурява работни места по време на криза

Със заповед на министър Десислава Танева са назначени комисии, които включват представители на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Института по розата и етерично маслените култури, както и служители от съответната Областна дирекция „Земеделие“. 

Идентификацията се извършва във фенофаза цъфтеж, в началото на кампанията по розобера. Тя е съгласно Закона за маслодайната роза, обнародван в Държавен вестник на 31 януари 2020 г. 

От агроминистерството допълват, че проверките на място ще бъдат детайлни. Те ще се извършват в присъствието на собственика на насажденията или на негов представител. 

МЗХГ: Идентификацията стартира от Южна България и ще продължи до средата на месец юни. 

Основната цел е да се установи видът на насажденията, колко от площите са засадени с Rosa damascena и колко с Rosa alba и да се запази качеството на българското масло. 

Насажденията от маслодайна роза се създават от сертифициран посадъчен материал, който трябва да отговаря на изискванията на Закона за посевния и посадъчния материал. При отглеждането им се прилагат добри земеделски практики, съобразени с биологичните изисквания за двата вида рози, уточняват от ресорното министерство.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

За розопроизводителите: Регистрацията започва на 23 март

Могат ли извънредните решения да се превърнат в трайни политики за земеделието?

Държавата не може да се меси в изкупуването на розов цвят