Ниските изкупни цени на розовия цвят, обявени тази пролет, разпалиха протести в регионите с традиционно отглеждане на розови масиви.

Проверяват на място розовите насаждения

Броени дни преди началото на розобера розопроизводители от Карловско започнаха да унищожават розовите си насаждения, защото са обречени на фалити заради ниската изкупна цена на цвета тази година, съобщи БНТ. Стопаните обявиха, че без помощта на държавата отрасълът е обречен да изчезне.

Още от средата на април розопроизводителите предупреждават, че тази година се очаква изключително ниска изкупна цена за килограм розов цвят - между 1,50 и 2,00 лева.

Един от най-големите производители в района вчера изкорени с багер над 25 дка дългогодишни масиви с маслодайна роза от сорта „Дамасцена“.

Зорница Ранчева разказа, че отглежда около 200 дка розови насаждения и това е основен поминък за семейството ѝ. За тази година вложените от нея средства за обработка на розовите градини възлизат на 50 000 лв.

„На този етап ни дават по 1,50 лв./кг, като до края на годината ще ни бъде доплатено. Нямаме работна ръка или дори да имаме, трябва да им платим по 70 ст./кг на берачите. Едва ли някой ще се съгласи да бере за 70 стотинки. Искаме от държавата да ни даде допълнително обвързано подпомагане на килограм произведен цвят, а не както е както е досега на декар“, каза Ранчева.

Според председателя на асоциацията на розопроизводителите Христо Николов решение на проблема е да се постигне такава изкупна цена, която да удовлетвори както розопроизводителите, така и преработвателите.

„Не може компромисът да бъде изцяло за сметка на розопроизводителя. Ние сме звеното, което ако не продължи да работи по нормален начин и с необходимата грижа, секторът е обречен“, каза Николов.

По думите му повечето розопроизводители изобщо няма да започнат да прибират цвета, ако изкупната цена е под 2,50 за кг.