Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) определя днес цената на природния газ за март. Общественият доставчик „Булгаргаз“ иска увеличение с 3,5% спрямо февруари. В същото време оранжерийните производители все още чакат отваряне на прием по държавната помощ de minimis. 

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

Условията за допустимост по нея се смениха няколко пъти до този момент. Първоначално, още през октомври 2021 г., се говореше, че подпомагането ще е за всички оранжерийни производители, които произвеждат в това тежко време, независимо от енергоизточниците, които ползват, припомня пред Агри.БГ изпълнителният директор на Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Теодора Кръстева.

По-късно ДФ „Земеделие” обяви, че 3 500 000 лв. за 2022 г. ще бъдат отпуснати за отопляемите оранжерии само на газ. Това предизвика вътрешен конфликт в бранша и сериозно недоволство от страна на ползващите други енергоизточнци (ток, пелети..), които също поскъпнаха. Последната официална информация от Фонда е, че подпомагането ще важи както за отопляеми, така и за неотопляеми оранжерии. Решава ли това проблемите?

„Не. Спомняте си, че преди месеци нашите изчисления сочеха, че са нужни около 40 млн. лв. подпомагане, за да се справи секторът със ситуацията. Сумата от 3,5 млн. лв. е символична, а с разширения й обхват вече съвсем губи стойността си. Голяма част от колегите споделят, че няма да кандидатстват за държавната помощ, защото при това положение тя не е ефективна за тях. Реално може дори и тази сума да остане неусвоена”, коментира Кръстева.

По думите й оранжерийните производители са очаквали по-навреме и субсидията, обвързна с производство. „Членовете ни се притесняват и за обвързаното подпомагане. Редно бе то да е изтеглено по-рано и парите вече да са при хората”, споделя още браншовият представител.

Другото, на което тя обръща внимание, е референтният период, за който ще бъде изплащана държавната помощ de minimis. В условията бяха посочени месеците ноември, декември и януари, а предложението на браншовата организация е периодът да се увеличи с 3 месеца – плюс февруари, март  и април. „Защото реално в момента колегите залагат разсад и са принудени да отопляват, още повече студеният март, който се прогнозира. Ще топлим поне до края на април. Чакаме още официален отговор. Нямаме повече информация от тази, която е публично известна в ДФ „Земеделие”, обясни Теодора Кръстева.

На този фон днес, 7 март, БНР публикува свои изчисления за очакваното поскъпване на синьото гориво. Според тях продажната цена за текущия месец ще стане 113,73 лева за мегаватчас, при 109,88 лева за мегаватчас през февруари.