Дали от невнимание, незнание, или по други причини, заявената помощ за оранжерийните производители с отопляеми оранжерии вече води до разнобой сред тях, смятат от бранша. Причината – избирателното подпомагане само на стопанствата на газ

Как се изменя броят на животните за една година?

От ДФ „Земеделие” вече заявиха, че държавна подкрепа по схемата de minimis в размер на 3 500 000 лв. за 2022 г. е одобрена за родните оранжерии. „Във връзка с покачване на цената на природния газ, земеделските стопани-оранжерийни производители, генерират загуби, които поставят под риск по-нататъшното им оцеляване в неблагоприятна среда”, се казваше в съобщението на ведмството без уточнения за допустимост на бенефициентите. Докато се чака тяхното изготвяне обаче от бранша са разбрали, че средства ще получат само оранжериите, които се отопляват на газ.

У нас това са предимно няколкото големи оранжерии. По официални данни общата площ на отопляемите оранжерии в страната е 2 978 дка, от които оранжериите, отопляващи се на природен газ, са на площ от 2 280 дка. Останалите обаче, сред които и по-малките производители, имат не по-малко разходи и затова намират за несправедливо помощта да не обхваща целия сектор.

„Трябваше да се отпусне помощ на всички отопляеми оранжерии пропорционално. Дали разходите са за газ, ток, пелети, или дърва и други, те са все тройни, споделя мнение пред Агри БГ оранжерийният производител от Пазарджишко Иван Кабуров. 

Неговото стопанство се отоплява с пелети. Тези, които той използва, в момента струват 360 лв., при 120 лв. преди. По думите му големи са и разходите на неработещите сега оранжерии, защото имат кредити, по които си вървят лихви, а нямат приходи. Пропуснатите ползи също са сериозни.

Оранжерията на Десислава и Иван Кабурови в село Мало Конаре.

На 10 март Кабуров ще заложи разсад в оранжерията си, което е трябвало да направи по план на 20 януари, но непосилните разходи са изместили графика. Сега той избира доматите пред краставиците заради по-голямата студоустойчивост на културата. Парите за разсад и работници е подсигурил чрез нов овърдрафт кредит от банката.

Ако има някои катаклизми, доматът може да ги понесе, докато при краставицата падне ли веднъж температурата, тя абортира и губиш поне десет краставички нагоре. Доматът е по-гъвкав, мисля да го правя дълга култура, само че проблемите няма да свършат с избора на култура”, обяснява зеленчукопроизводителят.

Иван Кабуров: Изнесеното с 2 месеца по-късно производство ще се застъпи с това в неотопляемите оранжерии и дори с ранното полско производство. Пазарът ще се насити, което означава по-ниска цена за продукцията.

Излиза, че инвестиращите в отопляемо производство сега, въпреки по-високата себестойност, ще реализират по-ниски печалби. Това е още една причина всички оранжерийни производители с разходи за каквото и да е отопление да бъдат подпомогнати, защото констатацията „генерират загуби, които поставят под риск по-нататъшното им оцеляване в неблагоприятна среда” е общовалидна.

От сектора все повече се чуват мнение, че помощите „на парче” няма да доведат до разрешаване на проблема, но със сигурност ще предизвикат излишно напрежение в бранша, измествайки фокуса от конструктивните действия, които могат да бъдат направени.