Продължава кампанията по залесяване на нови гори с фиданки, които да подпомогнат сектор „Пчеларство” в Добричка област. За края на седмицата е планирана втора акция, която ще се проведе в землището на село Орлова могила, съобщиха от Държавното горско стопанство. 

Пестициди и суша сринаха добива от мед в Добруджа

Част от терена от 35 дка, който беше планиран за първата акция по засаждане на 15 000 медоносни дръвчета край село Пчелино, вече е залесен. През почивните дни в инициативата се включиха както горски служители, така и доброволци. Плановете са акцията да приключи до броени дни и усилията на всички да се прехвърлят към следващото землище в Орлова могила.

Засаждането на медоносни дръвчета се извършва по предложение на министъра на земеделието Десислава Танева, уточниха още от Горското стопанство. Целта е при нови залесителни кампании да се използват дървесни видове, които да са подходящи за пчелните семейства в региона. 

На 28 и 29 ноември служители на стопанството и граждани ще залесяват фиданки край село Орлова могила на терен от 20 дка. При подготовката на терена и разчертаването на редовете Горското стопанство прилага дигитални технологии. 

След предварителната обработка на почвата остатъците от клон и пънове се смилат с мулчер. Редовете се засичат с машина с GPS, която ги разчертава. По този начин се улеснява както залесяването на медоносните фиданки, така и последващата машинна обработка в междуредията на насаждението. Според директора на ДГС-Добрич инж. Цанко Николов бъдещето на горското стопанство е в навлизането на модерните технологии.