Популярната метафора за емпатия е „да влезеш в обувките на другия“ – или иначе казано, да се опитаме да се поставим в сложните житейски ситуации, в които ни поставя животът. 

Аз, например, си представям онзи животновъд с 500 крави как оцелява и как минава един негов ден. Моя лична кауза е да купувам български продукти и искам да знам как оцелява всеки производител на плодовете, зеленчуците, месото, млякото, хляба и меда на моята трапеза. За моето семейство. Ама как се издържа с 500 животни и пет човека за работа. Как се печели и как се мисли за развитие. И може ли да се нароят повече хора с животни и градини, повече млади хора, които да инвестират (не друго!), а живота си, в бизнеса със земеделие. 

Емпатията означава да си открит и отворен към хората, да си честен и е хубаво, когато тя се превърне в рефлекс. 

Но можем ли да се поставим на мястото на другия?

Сигурно можем, но първото условие парите ли са?! Пазарът носи ли ни печалба или загуба? И често пъти много са недоволни, защото никога субсидиите не стигат. Не само европейските, но и националните. През седмицата екипът на Министерството на земеделието и храните даде годишна отчетна пресконференция. Стана ясно, че общият бюджет за следващата година от национални и европейски средства е с 500 млн. лева по-висок, спрямо 2023 г.

Министърът припомни, че вследствие на българските усилия таванът на плащането за Украйна се повиши от 250 000 на 280 000 евро, срокът по временната рамка се удължи до 30 юни и всички пари за 2023 година по т.нар. украинска мярка, са разплатени. 

„Винаги когато се разпределят пари има недоволни и не очакваме да намерим такава формула, че всички да са щастливи“, каза още Кирил Вътев. 

Но, ако скочим в обувките на земеделския производител, нещата стоят по различен начин. Субсидиите са онази финансова инжекция, която стимулира фермерите да останат в малките населени места и да произвеждат своята продукция. Разходите обаче скачат с всеки месец и причините за това не са предвидими и не винаги остават в границите на нашата страна.

Повишават се цените на торове, препарати, семена, фуражи, ваксини, все по-скъпа е и работната ръка в стопанството. Ясно се вижда възходящият ръст на основните производствени разходи.

Междувременно първото плащане по интервенцията за Основно подпомагане на доходите за устойчивост (ОПДУ) вече е факт. Ставката е 179,93 лева/ха за първи транш по интервенцията. Вторият транш - до 30.06.2024 г. За сравнение плащането през миналата година е в размер на 194,29 лв./ха.

„Все близки суми, но не същите”, коментираха стопаните. „Все същите суми, но намаляващи, защото такава е общата финансова рамка на Европейския съюз”, коментираха експерти от държавната администрация. 

Бъркаме, защото бързаме

Истината е, че всички бързаме да съдим. Съдим по образование, а не по опит. Даваме оценка след първа среща, а не след сериозен разговор. Оплюваме, защото е по-лесно да пренесем омразата, вместо да се замислим как работим. Клиентът съди производителя, защото му е скъп продуктът. Фермерът съди министъра, защото му е малка субсидията. Истината винаги е в отговора на въпроса знаем ли къде е „Златната среда”?

С края на 2023-та година сложната ситуация в българското земеделие не приключва. Важните въпроси продължават през 2024-та година. 

  • Какви ще са разходите? 
  • Какъв ще е пазарът? 
  • Кога и колко ще бъде т.нар. украинска помощ? 
  • Ще я получат ли и кога фермерите? 
  • Какви ще бъдат ставките? 
  • Ще има ли адекватни компенсации за земеделския сектор? 

Въпросите са толкова много, че и обувките на земеделските производители, и на министъра със сигурност стягат, защото отговорността е огромна. Остава само възможността всички да сме от един отбор. 

А единственият правилен ключ към градивен диалог е доверието, което минава през обувките на другия. 

За какво още си говорихме в подкаста тази седмица - гледайте видеото.  

Всички епизоди на AgriПодкаст 

🎧: Ние сме в Spotify: ⁠https://bitly.ws/stav

🎧: В Anchor: ⁠https://bitly.ws/3fxAY

🎧: Както и в Google Podcast: ⁠https://bitly.ws/sJtI
 

Слушайте AgriПодкаст като част от предаването “Агросвят” по Дарик.

Подавайте сигнали за нередности чрез формата на Агри.БГ ТУК  или на [email protected]