В русенското село Тръстеник работи Център за добив и съхранение на семенна течност, ембиорология и ембриотрансфер, чиято лаборатория е третата подобна в Европейския съюз. На територията на Стария континент има една за свиневъдство, една за говедовъдство и българската – по козевъдство.

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)


В българския център може да се правят анализи на световно ниво. „В нашата лаборатория се произвежда висококачествен семенен материал, а по едно щастливо стечение на обстоятелствата, в България е световният шампион на Саанската порода кози“, сподели за Агри.БГ Деан Тодоров, председател на Асоциацията за развъждане на млечни породи кози. 

Преди време от Нидерландия са купени 12 животни, които са под 50 място в регистъра на страната. Няколко месеца след пристигането им в България излиза класация, според която едно от внесените животни е разплодник № 1 за Холандия за последните 120 години. 

Четете още: Ферма с над 1000 кози се стреми към продажбата на селектирани животни и роботизиране

 

За да се повиши млечността в страната е необходимо да се покачи нивото на генетиката. За да се постигне това по обикновените методи чрез ползване на мъжки разплодници, първо трябва да се намерят около 1500-1800 качествени мъжки разплодници, което няма как да се случи, сочат сметките на специалиста. 

Не случайно почти всеки фермер прави компромис и взема по-ниско качество животно за разплод. 

При изкуственото осеменяване с този разплодник, който е закупен от Холандия, само от едно вземане на семенна течност, може да се получат от 30 до 100 дози. 

От асоциацията работят вече трета година с елитните екземпляри, като досега са заплодени 12 000 животни. „Това е нова тема в сферата на козевъдството, тъй като спермата на козите е най-претенциозна за обработка и съхранение“, уточнява Тодоров. 

Още по-голям проблем е била в началото липсата на научни работници, които да работят в лабораторията, и невъзможността да се почерпи опит, въпреки че от асоциацията са обиколили всички най-големи центрове в Европа. 

„И когато се стигне до въпроса за разредителите, с които работят тези центрове, темата приключваше. Това е строго пазена фирмена тайна, на нас ни отне две-три години да произведем разредител, с който да успеем да съхраним семенната течност“, споделя още Деан Тодоров, който посрещна през уикенда в лабораторията земеделския министър Кирил Вътев.

Четете още: Ферма Бруков: Сюита за гъдулка и кози

 

В България се произвежда три вида семенна течност – свежа, която трябва да се ползва до 2 часа, вторият вид е охладена, която в специални хладилници се държи на определена температура и с нашия разредител може да се съхранява 72 часа. Третият вид е криоконсервирана семенна течност, която е дълбоко замразена и се съхранява в печен азот при -196 градуса. Тя на практика е вечна. 

Услугата по осеменяването за фермерите не е евтина, защото консумативите са много скъпи. Всеки консуматив пристига от Германия, където се намира един от двамата производители в света на подобно оборудване, стана ясно от думите на Тодоров. 

Цените са различни според отделните разплодници, защото всяко животно има различни качества. Една доза средно излиза между 50 и 80 лева от лабораторията, разходите обаче набъбват с другите материали и вещества, необходими, за да се извърши изкуственото осеменяване. 

По начина, по който работи лабораторията и се премине на масово изкуствено осеменяване, ще спестим около 100 години в селекцията в рамките на 5 години, сочат неговите сметки. Това е така, защото внасяме генетика, която е преминала това вековно развитие и я използваме пряко. По естествен начин нещата се случват много бавно и продължително. 

Българската бяла млечна коза е основната порода в асоциацията. Преди 13 години, когато Деан Тодоров започва работа в организацията, е имало по списък 120 000 животни от тази порода, но при проверка са установени едва 358 животни. Следват години на работа и в момента у нас има 28 000 породни животни и още 50 000 кръстоски в обикновените стада.