Детайлите по прилагане на лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница от Украйна са уточнени по време на онлайн среща между земеделският министър Кирил Вътев и украинския му колега Микола Солски. 

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)

 

Министерството на земеделието и храните спази обещанието си до 30 ноември да ограничи максимално вноса на тези селскостопански продукти, съгласно Меморандума, сключен между правителството и Инициативния комитет на протестиращите земеделски производители, каза министър Вътев, цитиран от пресофиса на аграрното министерство. 

Дори и след този срок двете страни стриктно ще наблюдават да няма изкривяване на пазара, както и да не се подкопават интересите на българските производители, преработватели и потребители. 

След 30 ноември количествата украински слънчоглед под митнически контрол ще бъдат освободени на квотен принцип, за да си набавят преработвателите необходимите количества. Това съобщи през миналата седмица министърът на земеделието и увери, че преработвателите няма да останат без слънчоглед за работа на предприятията.