Българското кисело мляко вече е Защитено наименование за произход (ЗНП). Това е най-силната форма на защита срещу имитации на храни в Европейския съюз, съобщи бившият зам.-министър на земеделието Георги Събев.  

Българско кисело мляко, произведено в Полша – абсурдът, който ще довърши родните производители

Той очаква в най-скоро време да получим това признание и за Българското бяло саламурено сирене, което е голяма възможност за страната ни да засили присъствието на емблематични български продукти както в ЕС, така и извън него. 

Най-важното в този казус е, че сертифицирани производители от територията на цялата страна могат да използват това означение. 

Георги Събев: Това е изключително рядък случай на тази форма на защита като ЗНП, защото дава възможност на производители от цялата страна! Само още няколко такива продукта в ЕС имат тази привилегия! 

Европейският съюз има споразумение за свободна търговия с Япония, има европейски продукти с географски означения, които са част от това споразумение. Тъй като нашето кисело мляко е съвсем ново, на следващ етап България има право да поиска включването на нашия продукт и японската страна трябва да се съгласи с това“, коментира още за Агри. БГ Събев. 

Специфичното е, че този продукт трябва да се казва Българско кисело мляко, включително и в други страни, където се продава. Може да е написано с йероглифи, арабски букви или на латиница. 
Членовете на сдружение „Български традиционни млечни продукти“, които са официалните заявители за европейската защита трябва да подадат молба за вписване. 

Сагата със защитата на българското кисело мляко е дългогодишна и започна малко след приемането ни Европейския съюз. Кандидатстването от името на сдружението за традиционни млечни продукти стана обаче едва в края на 2020 г.