Прогноза на Департамента по земеделие на САЩ (USDA) сочи, че производството на маслодайни семена в България ще остане на ниво от 2,4 милиона тона през пазарната година 2022-23, въпреки 8% повече реколтирани площи в сравнение с предходния сезон. Причината се дължи на по-ниските добиви заради летните горещини и суша, пише World Grain. 

В областите Бургас, Добрич и Варна залежава най-много пшеница по складовете

Реколтата от рапица за 2022-23 г. се прогнозира на 299 250 тона, с 20% по-ниска от 2021-22 г., докато производството на слънчоглед е нараснало до 2,077 милиона тона, с около 4% повече спрямо предходния сезон.

В момента България е лидер с 66% от общия износ на слънчогледов шрот в ЕС и 47% от износа на слънчогледово масло в ЕС. Страната ни се превърна в най-големия вносител в Европейския съюз (ЕС) на евтини слънчогледови семки от Украйна с 40% дял от общия внос в ЕС. Това провокира опасенията на фермерите, които отчитат понижаване на местните цени на слънчогледа. 

Ранната прогноза за пазарната година 2023-2024 е за по-голямо производство на маслодайни семена, ако времето е благосклонно и изчерпаните запаси от почвена влага се възстановят през пролетта. На този етап валежите обаче остават значително по-слаби от миналогодишните. 

Рапицата досега се развиваше добре, но има сериозен риск за пролетното развитие, когато нуждите от вода на културата ще се увеличат. Освен това има риск за условията на пролетно засаждане на слънчогледа, ако няма достатъчно валежи през март-април, за да се възстановят ниските запаси от почвена влага.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Министър Гечев с призив да се ускори процедурата за активиране на кризисния резерв за земеделие

Ерсин Мехмедов: Продадохме всичко направо от комбайна, нямаме складове за съхранение

До 9 юни стопаните могат да кандидатстват за съфинансиране на застрахователните премии