Продължава тенденцията за ръст в производството и потреблението на царевица. Освен това преходните запаси спират спада си. Това показват данните, споделени от анализатора Стилиян Гребеничарски, който взе участие в уебинар на Агри.БГ, част от кампанията “ОСП работи за нас - Остани на линия!”.

АgriАнализ: Агробизнесът в условия на глобална инфлация

Гребеничарски уточни, че селскостопанските суровини се превърнаха в един от двигателите на глобалните инфлационни настроения, в условията на пандемията от Covid-19.

“След известното поевтиняване в първите месеци на пандемията, от средата на 2020 г. започна силен и продължителен положителен ценови тренд в целия комплекс. Постепенно основните агросуровини доближиха историческите си върхове, достигнати в периода 2011-2013 г.”, коментира той.

Стилиян Гребеничарски: За кратък период в началото на май цената на царевицата бе двойна на тази в края на 2019 г., на соята – със 75% над изходния период, на рапицата – с 65%, а при пшеницата поскъпването надмина 35%.

Макар да последва значителна корекция от тези равнища, поскъпването спрямо предпандемичните нива и днес продължава да се измерва с десетки проценти.

В по-дългосрочна перспектива, анализаторът каза, че може да очакваме повече пари, респективно по-скъпи стоки. 
“Няма да се учудя и ако се стигне до индекс на потребителските цени от 20%, но това са спекулации. Освен това инфлацията не е просто въпрос на сметки и статистика, тя е до голяма психологически елемент. Хората започват да я забелязват, да ориентират потреблението си към нея, да задържат по-малко пари, която допълнително я увеличава”, добави експертът.

Освен паричното предлагаме, има и други фактори. Отделно пандемията отключи един процес на деглобализация. Това беше и една от причините да имаме възможност да купим различни стоки от различни цени на добра цена. И съответно ние да произведем храните, в които ние сме дори и да ги изнесем - добави той.

Гребеничарски коментира още, че Зелената сделка също е дългосрочен фактор за повишаване на инфлацията.
Той направи анализ на агропазарите, като засегна основните - пшеница, царевица, слънчоглед, соя, мляко, месо и плодове и зеленчуци - вижте ги във видеото.

Следете темата и на cap4us.agri.bg