Уникалното по своя вкус и качества родопско мляко и млечни продукти са застрашени от изчезване. Това пише в отворено писмо до МЗХ и премиера изпратено от Националното сдружение "Планинско мляко" - Смолян.

В документа се посочва, че животновъдите не са съгласни с категоризирането на фермите и посочват като абсурдни някои  от изискванията, като например - сграден фонд. Стопаните са изразили и притеснение, че след края на 2011 г. над 50 000 ферми в страната няма да бъдат допуснати до свободния пазар, а поне половината от тях ще фалират, тъй като няма да могат легално да продават продоволствия, ако не изпълнят строгите евроизисквания.

Само в родопския край, където млякото е уникално и не се предлага другаде, са застрашени 6 000 стопанства от участта за фалит. На една част от фермерите вече са връчени предупредителни писма

Млекопроизводителите предлагат да се въведат специфични изисквания за фермите в планинския регион и да се включи породата "Българско родопско говедо" в категорията изчезващи или застрашени от изчезване животни.