Десетки прасета бяха умъртвени по хуманен начин в село Тутраканци, където вчера беше регистрирано първото огнище на африканска чума в страната. Това съобщи във Варна министър Румен Порожанов, предаде БТА.
 
 
Първоначалните около 30 животни всъщност са се оказали общо 65,  тъй като имало доста нерегистрирани прасета в населеното място, обясни Порожанов. Акцията по умъртвяването на животните е приключила днес. Труповете им се загробват на място.
 
Снимка: МЗХГ
 
Порожанов уточни, че успоредно с това от вчера са предприети действия и селището е под възбрана за движение на животни и животински продукти. В същото време в селото се извършва и дезинфекция. Външни хора в селото не се допускат, докато не приключи дезинфекцията, обясни министърът.
 
[news]
В трикилометровата зона има още едно населено място, от което днес се вземат проби.Резултатите ще станат известни до ден-два. В следващите дни вземането на проби ще продължи в 10-километровата зона.
 
Формата на обезщетение на собствениците е по пазарни цени. Собствениците на нерегистрирани животни обаче не могат да получат такова обезщетение.
 
Едно от съмненията за разпространението на заразата е чрез фуражи, заяви Румен Порожанов и допълни че заради заразата във вторник превантивно ще бъдат свикани щабовете в областите Русе, Силистра и Добрич.
 
"Основен преносител на вируса са дивите свине. Болестта обаче може да е стигнала до България чрез заразени продукти, чрез туристите и дори чрез фуража, с който се хранят животните. Имаме обосновано съмнение, че това може да е станало чрез фураж. Доста от фуража, не доста, а част, който се закупува през Констанца и се разпространява в България. Когато той е заразен, той е потенциално опасен.".
 
Междувременно българският евродепутат Момчил Неков и двама негови колеги от Румъния са внесли предложения за увеличение с близо 40 млн. евро на бюджета на Европейския съюз за 2019 г. Увеличението, според тях, е нужно за разходи, свързани с борба с африканската чума по свинете и заболяванията по дребните преживни животни, съобщи БНР.