Украинското правителство е опростило износа на слънчоглед към България. Съобщение за взетото решение е публикувано на 2 февруари на интернет страницата на Министерството на икономиката на Украйна. 

На протест: Земеделска техника блокира границата с Румъния (обновява се)

 

В него се казва, че Република България се е съгласила да бъде либерализиран лицензионния режим за износ от Украйна на този продукт.

Тази информация не отговаря на българските интереси. Министърът на земеделието Кирил Вътев е възразил с писмо до първия заместник министър-председател и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко срещу това решение, съобщават от пресофиса на аграрното министерство.

С Република България  не са водени разговори за каквато и да е либерализация и опростяване на лицензионния режим за внос в страната ни за слънчогледово семе от Украйна, се казва в писмото на земеделския министър. 

„В качеството си на министър на земеделието и храните на Република България работя в защита на интересите на българския земеделски сектор и правя всичко възможно за недопускане изкривяване на пазара“, пише още министър Вътев. 

Той напомня, че страната приема положително решението на правителството в Киев, което предвижда украинските фирми, които изнасят без лиценз за нашата страна да бъдат изключени от списъка на проверените износители и да не могат да извършват износ не само за Република България, но и за трети страни в продължение на 6 месеца.

Министърът е притеснен, че от началото на прилагането на лицензионния режим, 4 декември 2023 г., до 21 януари 2024 г. без одобрение и без да има постъпило искане за издаване на лицензи, по информация на Агенция “Митници”, от страна на Украйна са внесени в България 37 934 т. черен маслодаен слънчоглед (тарифен код 1206 00 99). 

„В тази връзка настоявам издаването на лицензии на украински фирми за износ към Република България на стоки, класифицирани по кодове съгласно CN 1001 99 00 (пшеница), 1005 90 00 (царевица), 1206 00 91 (слънчогледово семе), 1206 00 99 (слънчогледово семе), 1205 10 90 (рапично семе), 1205 90 00 (рапично семе) да се запази, като бъдат предприети, при необходимост, мерките, залегнали в Решение № 87 на Министерския съвет на Украйна от 26 януари 2024 г.“, пише още министър Вътев. 

Копие от писмото е изпратено и до министъра на аграрната политика и храните на Украйна Микола Солски.