Проектът за критерии по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР продължава да се обсъжда. След като на 25 март бе проведено специално заседание на Тематичната работна група по темата, бе насрочена втора извънредна среща на 30 март, съобщи за Агри.БГ Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-я).

Подмярка 4.1 отваря на 2 април?

В ИСУН крайната дата за подаване на предложения и възражения остава непроменена - 29 март 2021 г. Съща е и индикативната дата за отварянето на приема, а именно 2 април 2021 г. 

Ответна реакция: Асоциации настояват за отлагане на спешното ТРГ за мярка 4.1

Браншови представители продължават да настояват за удължаване на срока за обществено обсъждане. Както Агри.БГ пръв писа Националната биологична асоциация, както и Съюзът на градинарите в България обявиха, че искат още 14 дни. Те са на мнение, че “материалите по подмярка 4.1 трябва да бъдат качени в интернет страницата на Държавен фонд „Земеделие“ РА и на земеделското министерство минимум 1 месец преди отваряне на самия прием”.

Първоначално членовете на ТРГ имаха само 3 дни за изпращане на становища по насоките за 4.1, разгледани по време на заседанието на тематичната група, и 7 дни за подаване на коментари и възражения в ИСУН. 

Вижте проекти на документите за кандидатстване и изпълнение по подмярка 4.1

Както Агри.БГ вече писа, по време на 16-ото заседание на ТРГ бяха приети някои съществени промени в критериите за оценка и допустимост по предстоящия прием по 4.1. Например за закупуването на земеделска техника финансовата помощ за инвестиционни разходи по един проект трябва да е в размер до 50%. Остана обаче изискването максималният размер на допустимите разходи за такива инвестиции за един кандидат за периоди на прием, проведени след 1 януари 2021 г., да е в рамките на 250 000 евро. 

Свикват извънредна среща за предстоящия прием по подмярка 4.1 

На заседанието бяха приети и някои промени в критериите за оценка. Така например за проектни предложения с инвестиции и дейности, насочени в секторите "Плодове и зеленчуци", "Животновъдство" и/или "Етеричномаслени и медицински култури", точките от 15 се вдигат на 20, по предложения на бранша.

Завишиха се и точките от 5 на 10 за проектни предложения с включени инвестиции за напояване на селскостопански култури от собствени водоизточници.

Към момента идеята е по подмярката да се финансират проектни предложения, получили не по-малко от 15 точки.