Ден преди провеждането на спешното заседание на Тематичната работна група по повод обсъждане на насоките за старт на приема по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ , редица асоциации настояха за 14-дневна отсрочка.

Вижте проекти на документите за кандидатстване и изпълнение по подмярка 4.1

Национална биологична асоциация (НБА), Съюз на градинарите в България, както и Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-я) изпратиха становище до управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) с молба за минимум 14-дневен срок за запознаване с материалите, касаещи приема по инвестиционната мярка.

Насоките, заедно с поканата за ТРГ, е изпратена на членовете на работната група в понеделник - само три дни преди самата среща. 

“Наблюдавайки аналогичната практика на Министерството на земеделие в така наречената Тематична работна група, ни кара обосновано да предположим, че в действителност земеделското министерство не желае да получи вярна и точна оценка, по отношение на водената политика в сектора, а ни ползва като алиби. Затова, че уж земеделският бранш е запознат с всичко касаещо земеделските производители”, коментират от НБА.

Свикват извънредна среща за предстоящия прием по подмярка 4.1 


От асоциацията настояват материалите да бъдат качени в интернет страницата на Държавен фонд „Земеделие“ РА и на земеделското министерство минимум 1 месец преди отваряне на приема по подмярка 4.1. Според тях това е нужно, за да могат производителите, както и всички заинтересовани, да се запознаят с материалите. Освен това, по техни думи, така ще се постигне равнопоставеност между кандидатите. 

БАМ-я също изпрати свое становище, заедно със Съюза на дунавските овощари и с Овощарски добруджански съюз. 

Асоциациите настояват в предстоящия прием да бъдат включени иновативни самоходни професионални машини за бране на меки, костилкови и семкови плодове. Това е една от болните теми за производителите, тъй като в предходните приеми по 4.1 подобна техника не беше допустима за финансиране.

Друго предложение е разходите за създаване на трайни насаждения и строително-монтажни работи да са допустими за подпомагане, ако са извършени след  посещение на място, осъществявано в едноседмичен срок от подаване на проектното предложение в ИСУН от Регионалните структури на ДФЗ. 

А в случай, че не може да се осигурите такъв административен капацитет, браншовите структури предлагат теренните проверки да отпаднат за създаването на трайни насаждения и изграждането на фотоволтаични централи. 

 

От БАМ-я коментираха за Агри.БГ, че се надяват на добър диалог на специалното заседание на ТРГ и ползотворна работа.