С 30 дни удължиха бедственото положение в Добрич заради АЧС. Това стана на заседание на Щаба за защита на населението от бедствия и е съгласувано с министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

Първа версия откъде дойде АЧС в трите свиневъдни комплекса в Русенско

 

Екипи от ОДБХ започват проверки в населените места на територията на цяла Добричка област дали и как се изпълняват мерките за неразпространение на заболяването в Добруджа. Стопаните, които не са заклали животните си, ще бъдат санкционирани съгласно Закона за ветеринарно-медицинската дейност и ще се пристъпи към умъртвяване и загробване на откритите прасета. 1046 са прасетата, които се отглеждат в задните дворове на Добричка област, сочи информацията на инж. Десислава Иванова, директор на ОД „Земеделие” в Добрич, събрана от кметовете на населените места.

Вече са определени терените, на които ще се загробват убитите животни и са оповестени GPS координатите им. Директорът на ОДБХ д-р Борислав Каменов отново отправи апел към всички фермери да заравят остатъците и отпадъците от животните. 


В Добрич до 3 дни очакват резултатите от проби от диво прасе, което е било ударено от лек автомобил между селата Дуранкулак и Ваклино. Инцидентът е станал близо до първия случай на ударено диво животно преди повече от месец, при което се установи наличието на вируса на АЧС. Представители на Горското стопанство и на ОДБХ – Добрич са реагирали веднага, взели са проби и са дезинфекцирали участъка на произшествието.