Значителен брой нерегламентирани фамилни стопанства, отглежащи от 100 до 200 свине, без мерки за биосигурност, откриха специалисти. Очевидно е, че властите не са били достатъчно стриктни към стопаните с този тип ферми, от които към момента идва и най-голямото напрежение в страната.

Мнение: Няма логика АЧС да се отрази на търговията със зърно


Има вероятност именно такова стопанство да е причината за бързото пренасяне на вируса на африканска чума по свинете (АЧС) в трите индустриални ферми в Русенско – Бръшлен, Николово и Голямо Враново. Всичко това стана ясно днес, по време на провелия се Консултативен съвет по зърно.


Според земеделският министър Десислава Танева единственото общо нещо между трите индустриални ферми, в които пламна заболяването, е общата кланица. И в трите свинекомплекса АЧС е възникнала по един и същ начин, увери Танева.


По думите на земеделския министър една от версиите за възникване на заразата в индустраилните ферми е лично стопанство. Тъй като всички те са нерегистрирани, в тях не се спазват мерки за биосигурност и не на последно място, са незаконни. 


Освен това, че са потенциален приемник на заболяването, има възможност АЧС да бъде бързо разнесена. 


Предполага се, че подобни лични стопанства са използвали услугите на различни кланици за тяхното месо, което ако е било заразено с АЧС, може лесно и бързо да се разпространи във всички стопанства, които ползват услугите на съответната кланица.

"Очевидно хората не са познавали нормативната уредба. Те нямат съзнанието, че това, което вършат е в нарушение на закона и че може да предизвика много щети.

Тези стопанства с над 100-200 животни, които не са регистрирани, извършват стопанска дейност изключително нерегламентирано. Следват и нерегламентирани продажби. Те отиват на кланиците, там е и другият риск. В кланиците колят и промишлените свинекомплекси. Това е и една от хипотезите за заразяването в едно и също време на трите свинекомлекса в Сливо поле. Единственият общ път на суровина, хора или фураж беше кланицата", каза Танева.

Земеделският министър добави, че само за тази година в страните-членки на ЕС има регистрирани 628 огнища на АЧС. 


„От тях 553 са в Румъния. Засегнатите свине са общо около 260 хил. на брой. Има и 3600 случая на диви свине с АЧС в Европа“, заключи Танева.

Утре министър Десислава Танева ще проведе среща с европейския комисар по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

 

Всичко по темата вижте ТУК