Децата в големите градове масово не познават селскостопанските животни и не могат да различат овца от коза, кокошка от пуйка и т.н. За тази ситуация алармира начална учителка от София, чиито наблюдения се потвърждават вече няколко години.

Действително родители също признават, че децата им не познават селскостопанските животни, защото нямат пряк досег с тях.

Решение обаче има и все повече училища и детски градини започват, по западен образец, да организират групови посещения на учениците в животновъдни и земеделски ферми.

Един от примерите идва от СОУ "Ст. Караджа" в град Каварна. В края на миналата година учениците от първи клас са посетили ферма в село Вранино. Наблюдавали работния процес там и стадата с крави и телета. Много от децата за първи път видяли как се събира млякото, как се вземат проби за неговото качество и как с цистерна отпътува към мандрата, където ще се превърне в различни млечни продукти.

От няколко години в  Пловдив функционира първата учебна био ферма за деца в България. Децата, които я посетят, техните родители и учители могат да засадят различни зеленчуци, да се грижат за тях, да следят за развитието им, да участват в прибирането на реколтата. Те могат да участват в пастьоризацията на мляко, издоено от кравите във фермата и да произведат сметана, масло, кисело мялко, сирене и кашкавал. Могат също така да смелят пълнозърнесто брашно от пшеница и ръж от фермата, да замесят хляб с квас и да го опекат в пещ на дърва. На децата се предоставя и възможност да смелят плодове от градината и да направят конфитюр и сладко, а също така и да направят истинска домашна лютеница от домати и чушки, узрели на слънце и набрани от самите тях. Тук идват групи ученици от училища в София и Пловдив.

В Западна Европа и Съединените щати практиката деца да посещават ферми, за да опознават живота на село, съществува още от края на миналия век. Пример за това е младежката ферма “Moritzhof ” в германската столица Берлин. От откриването си през 1999 година, младежката ферма се е превърнала във важна част от работата с деца и младежи. Всекидневно посещават фермата межу 30 и 60 деца, на възраст между 6 и 16 години. Тук те могат да яздят коне, да работят в градината, да разглеждат животните Младежката ферма е с размери около 1500 м2 и има различни животни – коне, овце, кози, едно прасе, кокошки, патки, гъсоци, диви и питомни зайчета, една котка и едно куче. Кварталът в Берлин, където е разположена младежката ферма, покрива разходите за персонал и една част от разходите за материали и така посещението във фермата е безплатно.

 

 

 

 

снимки: СОУ "Ст. Караджа", Каварна

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!