Изработването на биопродукти събра ученици от 5 държави - България, Белгия, Италия, Румъния и Норвегия в Международна учебна компания YELL. Финалът на 30-месечния проект е продуктът „Flowganiser". 

Билкова градина ще ухае в Професионалната земеделска гимназия в Силистра

Координатор на био мероприятията по програма „Еразъм+“ беше Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич. „Дейностите вече приключиха и резултатите са много атрактивни, показват възможностите и способностите за новаторско мислене на младите хора“, обобщи Христо Милушев, преподавател във Ветеринарната гимназия. 

Ученическите предприятия в отделните държави са изработили биопродукти, които са вложили изделия от партньорските училища. Така „Flowganiser“-ът с мото IF YOU THINK GREEN HERE IS YOUR SOLUTION, включва кутийка от морски водарасли, импрегнирана с пчелен восък от Норвегия, в която са поставени биосапуни с лавандула от Румъния.

В саксиите с цветя се използва компост от калифорнийски червеи и екохартия със семена, дело на учебната компания в Добрич. Атрактивните цъфтящи картички са произведени от бъдещите ветеринари от рециклирана хартия, която е хомогенизирана и в нея са вложени семена от теменужки и карамфилчета. Така при разграждане ще се образува чудна градина от цветя.

Учениците от Италия са изработили сензор за измерване на температурата и влагата на растенията. Органайзерът е лазарно проектиран с отделения за всеки продукт на европейските ученици. Той е дело на белгийския департамент на международната учебна компания. 

Проектът завършва и с разработена виртуална демо платформа https:/flowganiser.wordpress.com. Чрез нея могат да се създават симулационни фирми на европейско ниво, които да внасят и изнасят типични продукти от съответния регион. Друг краен резултат беше състезанието между учебните компании „Млад предприемач във виртуалното пространство“ по време на последната работна среща, проведена в онлайн среда, уточни още Христо Милушев. Представените в него бизнес идеи ще бъдат продължени в новосъздадената ученическа международна компания YELL и това ще допринесе за постигане на устойчивост на резултатите. 

Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич събира ученици от 6 области. Те се обучават в три професии: ветеринарен техник, технолог по качеството на храни и напитки и най-новата – лаборант. По този начин възпитаниците на училището намират широка реализация не само във ферми и ветеринарни клиники, но и в предприятия от хранително-вкусовата промишленост.