Той е говорещият с овцете, тя – говорещата с пчелите. Така семейство Бойко и Миглена Цвяткови наричат сами себе си в интервю за БНР. Вярата в традициите, във необходимостта да се поддържа връзка с природата отвежда градските хора в село бистрица, където през 2008 г. купуват така наречената къща с ореха.

Какво пъпли по нивите и градините?

Понастоящем живеят и творят там с 14-годишния си син, и въпреки че пандемията не ги е подминала здравословно и икономически, именно тази връзка с природата и взаимната им подкрепа е нещото, което ги крепи. Наред със запазването на автентичния облик на къщата, тъкачния стан и други емблематични предмети от миналото, Цвяткови съхраняват традициите и любовта към родното, създавайки малко пчелно стопанство в своя двор.

„Отглеждането на пчели е главно дело на Миглена. „Аз помагам, но не можах да навляза толкова в тази философия“, признава Бойко и допълва, че това е единственото насекомо, което е опитомено от човека и наистина се изискват много познания и грижи за правилното отглеждане на пчелите.

Ние имаме привилегията, отглеждайки пчели тук, да придобиваме мед, който е с уникални качества, събрал в себе си цветовете на планината, категоричен е Бойко.

Собствениците на кетъринг бизнес, сериозно пострадал в ковидкризата, са приели като своя мисия да възпитават отношение към чистата храна в младото поколение. Миглена, която е педагог, се опитва ежедневно да образова децата в тази посока. "Ужасно важно е за подрастващите да имат познания за храната, за продуктите, които консумират", заявява Бойко. 

Наред с вкусния бистришки мед, семейството приготвя лютеница и сладко от сини сливи. Миглена също така рисува и върху стъкло.

Правенето с ръце, създаването на неща, които са одухотворени от създателя, дават много повече уют и смисъл на ежедневието ни, вярва Миглена. 

Тя изтъкала и „черга от спомени“, която носи духа на нейната прабаба, навремето събирала парцалчетата, които, запазени до днес, носели дори мириса на нейния сапун. Залагайки на стойността, която носи връзката с традициите и природата, радостта да създаваш храната си и да общуваш с пчелите, семейство Цветкови преминаваат през икономическите трудности на днешния ден. Надяват се, че все повече млади семейства ще потърсят тази връзка, която ще сплоти съюза им, но и ще ги превърне в посланици на родните традиции.