Билкова градина създаде Професионалната земеделска гимназия „Добруджа“ в Силистра. Сред растенията преобладават етерично-маслени култури. Учениците са заложили разсад от риган, мента, розмарин, лавандула, босилек, копър. Осмокласниците вече са пикирали невен, планират да засадят още лечебни цветя. Закупени са разсади от боровинки, касис и къпина. 

Учебни заведения ще възпитават любов към земеделието

От учебното заведение съобщават, че вече е започнала подготовката на класна стая на открито. Дейностите на учениците са насочени не само към пряката земеделска работа, но и към редица екологични инициативи. Това е причината те активно да се включват в изработването на саксии от рециклирани материали и за целта събират кофи, пластмасови кутийки и кофички, стари гуми. 

Професионалната земеделска гимназия „Добруджа“ навърши 111 години от създаването си. В нея се обучават ученици от 8 до 12 клас в професиите „техник на селскостопанска техника“ и „фермер“. Още през 1994 г. учебното заведение възстановява правото си на собственост върху земеделски земи за производствен участък в размер на 2052 дка. Днес тези площи служат за обучение на учениците в реална производствена среда, на която не само да тестват наличната селскостопанска техника, но и да работят с нея кат оотглеждзат полски култури. Тази база дава допълнителни приходи към бюджета на училището, като голяма част от постъпленията се използват за безплатна храна, общежитие и транспорт за деца от социално слаби семейства.

За първи път през учебната 2020/2021 г. в гимназията се въвежда дуалната система. Обучението чрез работа става атрактивно за учениците от професията „Техник на селскостопанска техника“, тъй като успоредно с изучаваната теория в училище те работят в земеделски кооперации и прилагат наученото на практика. С учениците са сключени трудови договори и те получават възнаграждение за положените усилия. Така придобиват и стаж, необходим за успешен старт при кандидатстване за работа. 

Над 8000 души са завършили земеделското училище в Силистра и са продължили работа в земеделски кооперации и частни стопанства.