Към този момент няма притеснения за посевите с пшеница в Добричка област. Проблем за растенията е сухият студ, а в момента вече има натрупана влага. Освен това полетата са били с лека покривка от сняг през последните студени дни, в които бяха отчетени отрицателни температури от -10, -15 градуса. Това разясни за Агри.БГ проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево. 

„Около възела на братене температурата да е паднала най-много до -7 градуса, а той издържа до минус 10, -12 градуса. Това, че отгоре ще прегорят листата, не е проблем.

Проблем ще бъде, ако се удари възелът на братене, но на този етап не е е застрашен“, коментира ученият. Той уточни, че е важен и типът селекция. „Нашата селекция задължително трябва да издържа на стандартите до -15 градуса. Няма проблем и няма основание за притеснение. Освен това макар и минимална, си имаше снежна покривка“. 

Падналите дъждове в края на 2023 г. помогнаха за натрупване на почвена влага и дадоха възможност на пшеницата да поникне. По-високата температура помогна за наваксване в закъснялото развитие на посевите и те започнаха да братят. „Заради отрицателните температури за първи път от 5 години ще спре вегетацията на растенията.

През последните години пшеницата не е влизала в покой именно заради топлите зими“, допълни проф. Киряков. По думите му всяко едно затопляне през следващите седмици обаче отново ще провокира развитието им. 

В момента няма критични условия за пшеницата. Критичните фази за житните растения могат да бъдат през април, когато има възвратни студове или настъпи продължително засушаване.

През последните години има красноречиви примери за това, посочи още професорът. Около 1 млн.200 хил. дка са площите с пшеница в Добричка област, които през лятото на 2024 г. трябва да дадат реколта.