На 10 януари в град Панагюрище собственик на земеделска земя е подал сигнал, че в имота му са нахлули безстопанствени коне и две крави, съобщават от Дарик.

Вражда между розопроизводител и животновъд завърши с мъртви кози

След намеса на властите е хваната една от кравите, която се оказала без ушна марка. Впоследстие се е потвърдило, че тя не е регистрирана.

Въпреки появата на мъж, който твърдял, че е собственик на кравата, единственото законово решение се оказало умъртвяване на животното.

От Общината са уведомили Областната дирекция по безопасност на храните.

"Съжаляваме, че се стигна до тези действия, но това е направено спрямо разпоредбите в закона. На всички ни е ясно, че има напрежение между земеделските производители и животновъдите и това може да прерасне в по-големи конфликти," каза в коментара си кметът на Общината, Никола Белишки.

След хуманното умъртвяване на добичето, то е изпратено на екарисаж. През това време в местната ветеринарна лечебница е започнало усилено явяване на животновъди с немаркирани животни, търсейки съдействие да приведат в законови норми собствеността си.

"Така, ако тяхно животно бъде хванато в нарушение, ще бъдат глобени, но няма да се стигне до умъртвяване", допълни кметът.

Той сподели, че в околността проблемът с пуснатия на свободна паша добитък стои от години. Имало е няколко пътни инцидента, предизвикани от безстопанствени животни.

Проверките за нерегулиран добитък в Община Панагюрище ще продължат с цел превенция.