Трупове на мъртви крави разбуниха духовете в старозагорското село Змейово. Екоекспертите предполагат, че става дума за пазаритното заболяване пироплазмоза. Няма данни обаче стопанинът им да е дал проби, съобщават от BTV.

Вражда между розопроизводител и животновъд завърши с мъртви кози

Пръв на зловещата гледка се натъква кметът на селото Стоян Трифонов. В събота вечер той чува вой на чакали в прекалено голяма близост. На следващата сутрин решава да провери на място и открива разлагащите се трупове на пет крави.

Първата му работа е да уведоми директора на Областна дирекция по безопасност на храните – Стара Загора. Само 30 минути са нужни на екоекспертите да дойдат, да констатират проблема и да установят нарушението.

Чия е вината, се е разбрало лесно, защото техният собственик – животновъдът Иван Динев, сам признава, че е изхвърлил кравите. Той отглежда общо 71 животни и казва, че се занимава със земеделие, откакто се помни. 

Животновъдът: „Болни са, да. Аз ги изхвърлих. Беше неприятно, но нямах друг избор. Те всички се разболяха. Млякото им също отива на боклука.“

Повече за паразитното заболяване, което се предава от кърлежи, обяснява Боян Папазов от екоинспекцията в Стара Загора. По думите му ако то не се лекува, може да доведе до летален изход при животните. Най-добре е болестта да се установи по лабораторен път.

БАБХ: „Пироплазмозата не е нова болест за страната. Лекува се, но всеки земеделски стопанин трябва да прояви по-сериозно отношение и да потърси ветеринарен лекар.“ 

Заболяването е опасно за хората дотолкова, че предизвиква болестно състояние. Ситуацията би могла да се утежни, ако човек не обърне достатъчно внимание. „Но сама по себе си болестта не е смъртоносна и не се предава лесно,“ допълва специалистът.

Стопанинът на фермата отнесе глоба за безотговорното си поведение