Производителите на тютюн настояват за удължаване с един месец до 30 април на срока за вписване на земеделските стопани в Регистъра на тютюнопроизводителите за 2023 г. Това става ясно от писмо на председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите-2010 Цветан Филев до земеделския министър Явор Гечев

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

Аргументите за искането са, че с удължаването на срока ще се даде възможно най-голям брой  стопани да набавят необходимият набор от документи, нужни за регистрацията (правно основание, договор с търговски оператор и др.).

Само преди дни ДФЗ изплати 70 млн. лева преходна помощ за тютюн за Кампания 2022 на 38 206 земеделски стопани, като НАТ-2010 изразява своята благодарност за навременното плащане.

Тази година е по-специална за тютюнопроизводителите и за целия селскостопански сектор.

От 2023 г., за да са допустими за участие по Преходната национална помощ, тютюнопроизводителите трябва да бъдат “активни фермери”. Това може да се постигне по два различни начина. 

Първият е да се регистрират по Наредба 3, т.е да са регистрирани земеделски производители. 

Вторият е всяка година да се вписват в Регистър на тютюнопроизводители.

“Много добре трябва да разберат българските тютюнопроизводителите, че това трябва да го правят 5 поредни години. Всяка година, в която смятат да подадат заявление за участие по схемата ПНП за тютюн, в тази година те трябва да бъдат и регистрирани в Регистъра за тютюнопроизводителите. Иначе няма да бъдат допуснати от системата за участие по схемата”, коментира преди време за Агри.БГ председателят на НАТ-2010 Цветан Филев.

 

Какво е необходимо да приготвят предварително стопаните:
1.     Заявление по образец;
2.     Копие от сключените договори за изкупуване на суров тютюн;
3.     Документи, удостоверяващи наличието на правно основание за ползване на земеделски земи с площ над 5 дка (информацията се предоставя от Общинска служба по земеделие при регистрирано правно основание);
4.     Информация, индивидуализираща земеделските земи, върху които се отглежда тютюн с площ до 5 дка (приложение в табличен вид към заявлението);
5.     Копие от протокола за количествата изкупен тютюн за предходната година, в случай, че е произвеждан.

Доказването на количествата предаден тютюн става с кантарна бележка, приемателно-предавателен протокол за по-дребните производители или фактура за по-едрите тютюнопроизводители.